Uber slaví první rok provozu v Brně

Uber slaví první rok provozu v Brně

Služba UberX, která nabízí pohodlné a bezpečné svezení po městě za dostupnou a předem známou cenu, slaví první rok provozu v Brně. Vstup Uberu do Brna byl v průběhu loňského léta umožněn novelou silničního zákona, která přinesla rovné podmínky pro všechny typy taxislužeb, a služba si i přes náročné okolnosti covidového roku u místních obyvatel získala oblibu. Brňané si UberX objednávali na trasy o průměrné délce 3,5 kilometru a ve voze strávili v průměru 10 minut.

Společnost Uber loňským vstupem do Brna reagovala na vysokou poptávku mezi místními obyvateli. Jen během roku 2019, kdy služba ve městě ještě nebyla spuštěna, si v Brně jízdu s Uberem chtělo v aplikaci objednat více než 85 000 lidí. Nyní již mohou Brňané Uber plnohodnotně využívat, a to mimo jiné jako další doplněk k hromadné dopravě a prostředkům sdílené přepravy, jako jsou koloběžky Lime, které si lze přímo v aplikaci Uber rovněž vypůjčit.

Jízdy s průměrnou délkou 10 minut a perfektně hodnocení řidiči

Obyvatelé Brna aplikaci Uber nejčastěji využívají k cestám na vzdálenosti do 5 kilometrů, přičemž průměrná délka trasy se po prvním roce provozu ustálila na 3,5 kilometrech a 10 minutách jízdy. Nejvíce brněnští zákazníci Uber využívají v ranních a odpoledních špičkách při cestách do práce, tedy v časech 7:30 - 10:00 a 16:00-18:00 hodin. Velmi rušnými se pak s rozvolňováním pandemických opatření stávají také páteční a sobotní večery.

„Stejně jako v Praze, i v Brně Uber spolupracuje pouze s profesionálními řidiči s platnou taxikářskou licencí. Zákazníci jsou s kvalitou řidičů velmi spokojeni a v rámci hodnocení po ukončení jízdy je oceňují v průměru známkou 4,9 z 5. Průměrná doba čekání na příjezd řidiče je 7 minut,“ popisuje Štěpán Šindelář, provozní manažer společnosti Uber pro Českou republiku.

Během prvního roku provozu Uber kromě své nejdostupnější služby UberX spustil také službu Uber Comfort, která přináší svezení v nejnovějších pohodlných vozech a s těmi nejlépe hodnocenými a nejzkušenějšími řidiči. Služba je navíc dostupná za velmi dostupnou cenu, která je standardně jen o 20 % vyšší, než u nejdostupnějšího tarifu UberX.

„Loňský vstup Uberu do Brna umožnila nová legislativa, která jasně stanovila a narovnala podmínky pro tradiční a právě alternativní taxislužby. Pro obyvatele Brna je to určitě dobrá zpráva, protože se rozšířila nabídka přepravních služeb a lidé tak mají vedle kvalitní hromadné dopravy další způsoby, jak se pohodlně a bezpečně pohybovat po městě bez nutnosti disponovat vlastním autem a řešit parkování,“ popisuje Petr Kratochvíl, brněnský radní pro oblast dopravy.

Bezpečí jako priorita

Bezpečí uživatelů, řidičů i všech místních obyvatel je pro Uber prioritou, což zohledňují také funkce v rámci aplikace Uber. Každý cestující v ní ještě před začátkem jízdy nalezne veškeré potřebné informace včetně jména řidiče, jeho fotografie a hodnocení, modelu vozu a SPZ. Uživatelé navíc mohou sledovat svou jízdu v reálném čase, a to ještě předtím, než je řidič vyzvedne, a jízdu sdílet se svým vybraným kontaktem. Uživatel zároveň již před objednáním vozu vidí konečnou cenu jízdy, která je neměnná.

V reakci na epidemiologickou situaci Uber aplikoval rovněž řadu hygienických a bezpečnostních opatření, aby řidičům i cestujícím zajistil maximální bezpečí. Jak pasažéři, tak i řidiči musí během cesty mít nasazenou roušku a potvrdit, že se seznámili se všemi doporučenými zdravotními a bezpečnostními opatřeními. Všichni řidiči jsou v aplikaci nabádáni k pravidelnému mytí rukou, dezinfekci vozidla a větrání během jízdy. V České republice navíc Uber využívá technologii, která ověřuje, zda má řidič, který chce vozit pasažéry, patřičně zakrytá ústa ochranou pomůckou.

Uber

Posláním Uberu je vytvářet příležitosti prostřednictvím pohybu. Začali jsme v roce 2010, a to řešením jednoduchého problému: jak se spolehlivě a bezpečně svézt jediným dotykem tlačítka? O více než 10 miliard jízd později vytváříme produkty, s nimiž se lidé dostanou vždy tam, kam chtějí. Uber je platforma, která mění způsob, jakým se lidé, jídlo i předměty pohybují městy, a otevírá tak pro svět nové možnosti.

Zdroj informací

Uber a NejBusiness.cz

Datum

13. srpna 2021

Page generated in 1.2851 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál