Zlínský SPUR zahájil výrobu nouzového přístřešku pro lidi v nouzi

Zlínský SPUR zahájil výrobu nouzového přístřešku pro lidi v nouzi

Zlínská společnost SPUR a.s. oficiálně spustila výrobu plastových izolačních panelů do modulárního obytného systému, který slouží jako ubytování pro rodiny vysídlené válečnými konflikty, pronásledováním nebo přírodními katastrofami. SPUR se tak stane jediným dodavatelem střešních a bočních panelů pro Better Shelter, podporovaný pro jeho celosvětovou prospěšnost nadací IKEA Foundation. Za tímto účelem společnost vybudovala ve stávajícím areálu novou výrobní halu a instalovala nové technologie, včetně robotické lisovny.

„Jedná se o efektivní, rychlé a cenově příznivé řešení dočasného ubytování navrženého tak, aby splňovalo potřeby pro zajištění základního bydlení, soukromí a bezpečnosti pro lidi zasažené nepříznivými okolnostmi,“ uvedl generální ředitel společnosti SPUR Tomáš Dudák a doplnil, že společnost pracovala na vývoji materiálu a přípravě produkce tři roky.

Pracovníci vývojového oddělení společnosti SPUR vyvinuli, na základě specifického zadání organizace Better Shelter, složitý vícevrstvý materiál, který musí splňovat náročné požadavky na nehořlavost, tepelnou izolaci, odolnost proti větru a dešti, ochranu před UV zářením a zdravotní nezávadnost, a navíc musí být lehký a skladný kvůli transportu a manipulaci. „Jedná se o desky z polypropylenové pěny využívané například v automobilech, které jsou navíc z obou stran opatřeny speciálními fóliemi. Takto zkonstruované panely dosahují unikátních užitných vlastností při zachování mechanické odolnosti, jsou velice lehké a plně recyklovatelné, protože se jedná o jednodruhový plast. Pro tuto část výrobního procesu jsme si sami zkonstruovali a zprovoznili linku na laminaci všech vrstev sendviče. Proces spojování materiálů probíhá bez použití lepidel,“ vysvětlil Tomáš Dudák.

Nová hala pro zajištění výroby produktu Better Shelter je vybavena plně automatizovanou robotickou lisovnou. Součástí výrobního procesu je i výroba základní polypropylenové lehčené desky na extruzní lince a následná laminace. Celková investice do projektu byla přes 100 mil. Kč. Kapacita technologie při třísměnném provozu umožňuje výrobu komponentů pro 30 tisíc „domků“ ročně.

„Domek“ má plochu cca 17,5 m² a poskytuje ubytování pro 4 až 6 osob. Skládá se ze sendvičových panelů z polypropylenové pěny, pozinkované ocelové konstrukce, plastových spojovacích prvků a dalšího příslušenství, jako je zámek na dveře, solární panel, LED lampa nebo ochranné síťky proti hmyzu. Do oblastí humanitární pomoci je přepravován v rozloženém stavu ve dvou kartonových krabicích o celkové váze cca 160 kg. Tým o 4 lidech jej dokáže postavit za 5 hodin.

„Garantovaná životnost panelů je minimálně 3 roky v nejnáročnějších klimatických podmínkách kdekoliv na světě, například na rovníku. Skutečná použitelnost dočasného příbytku je však průměrně 7 let, což je bohužel i doba, kterou v některých částech světa uprchlíci v těchto táborech stráví,“ doplnil Tomáš Dudák.

I když byl Better Shelter vyvinut především jako dočasná ubytovací jednotka, jeho využití je široké. Modulární konstrukce umožňuje změny velikosti a rozložení, díky čemuž lze přidávat a odebírat sekce a vytvářet tak objekty různých rozměrů: kliniky první pomoci, skladovací prostory, registrační centra, školy a školky, kanceláře, knihovny atd. V reakci na krizi způsobenou pandemií covid-19 posloužil Better Shelter také jako nouzová zdravotnická zařízení po celém světě.

Jeden z „domků“ vyráběných ve Zlíně bude k vidění od 9. do 15. září 2021 v parku Komenského v rámci účasti firmy SPUR na Zlín Film Festivalu.

SPUR a.s.

Společnost SPUR a.s. se sídlem ve Zlíně je tradiční rodinná firma, která se zabývá výrobou plastových výrobků již 29 let. Moderní a prosperující společnost vyrostla na základech Zlínského výzkumného ústavu založeného v roce 1934 firmou Baťa. Při výrobě vychází z vlastních výzkumně vývojových aktivit, které odrážejí aktuální trendy a požadavky současného trhu. V minulém roce společnost rychle reagovala na covidovou krizi zahájením výroby respirátorů FFP2 i FFP3 z vlastní nanotextilie SPURTEX®. SPUR zaměstnává 250 pracovníků.

Better Shelter je nezisková organizace, která usiluje o zlepšení života uprchlíků zajištěním cenově dostupného dočasného přístřeší a důstojného a bezpečného bydlení. Za dobu svého působení dodala organizace již přes 60 tis. přístřešků pro uprchlíky do 36 zemí světa, nově do Švédska, Nizozemska a Sýrie. Právě v důsledku války v Sýrii potřebuje humanitární pomoc více než 13 mil. lidí.

Sociální podnik Better Shelter je partnerem Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Nadace IKEA. Ikea Foundation je nadace, jejíž činnost je financována z Nadace INGKA společnosti INGKA Group. Nadace byla vytvořená nezávisle na maloobchodních aktivitách s cílem zlepšovat životní podmínky lidem v tíživé situaci po celém světě.

Zdroj informací

Spur, a.s., NejBusiness.cz, eMoravia.cz a NejChlapi.cz

Datum

2. září 2021

Fotogalerie

Page generated in 1.2644 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál